Informatie over de ballonvaart

Kledingadvies

Ons advies: Trek makkelijke kleding aan alsof je gaat wandelen, je hoeft géén extra trui of jas mee. Het is namelijk niet koud in een heteluchtballon. We gaan met de wind mee, daarom voelen we deze dus niet. "het waait niet in 'n ballon". Als u zou gaan varen in de winter dan trek je natuurlijk iets warmers aan dan in de zomer. Wat schoenen betreft: geen hakken, maar stevige makkelijke schoenen.

Het weer

Het weer is heel belangrijk bij ballonvaren, omdat we er compleet afhankelijk van zijn. Daarom is het belangrijk dat de piloot vooraf alle weerberichten goed bestudeerd, zodat hij de veiligheid van zijn gasten kan garanderen. Een paar uur voordat de vaart plaatsvindt zal de piloot aan zijn gasten laten weten wat de weersomstandigheden zijn en of de vaart doorgaat. In geval van twijfel zal de vaart, in overleg met u, verplaatst worden naar een andere datum.

Het weer moet er zo uitzien voor een mooie vaart:

  • De windsnelheid moet bij de start én landing minder dan 18 km/h zijn; windkracht 3
  • Je moet 8000 m ver kunnen kijken
  • De wolken moeten 300 m hoog zitten
  • Er mag binnen 15 km geen regenbui zijn
  • Er mag geen kans op onweer zijn
  • Het mag niet regenen

Aan de hand van deze eisen kan de piloot beslissen wat hij gaat doen.  Het kan dus zijn dat de weersomstandigheden het niet toelaten om op het geplande tijdstip een ballonvaart te maken, dan gaat de vaart niet door. Deze wordt dan verplaatst naar een andere datum. Dit is puur alleen om uw veiligheid te garanderen. Wij permiteren ons de luxe om bij twijfel niet te varen. We willen u laten zien hoe mooi ballonvaren kan zijn. Daartoe behoren zeer zeker prima weersomstandigheden.

Kun je het hele jaar ballonvaren ?

Ja, je kunt het hele jaar door ballonvaren

Ballonvaren doe je net ná de zonsopkomst of net een paar uur vóór zonsondergang. In deze uren heb je geen last van thermiek, d.i. warme lucht die opstijgt onder invloed van de opwarming van het aardoppervlak door de zon. Derhalve kun je dus ook op 'n koude mooie winterdag prachtig ballonvaren.

Waar varen wij?

Onze vaarten vinden vooral plaats in het zuiden van ons land.

De regio: Kerkrade/Maastricht/Roermond/Weert/Eindhoven/Venlo/Nijmegen